Nebylo nic nalezeno.

Foto: ČAS

ČAS OD ČASU – přinášíme rozhovory s inspirativními osobnostmi sociální práce

V České asociaci streetwork rádi tvoříme rozhovory, přinášíme zajímavé myšlenky, novinky a trendy z oboru a navzájem se tak inspirujeme. A tak jsme úspěšné podcastové sérii s názvem ČAS OD ČASU natočili pokračování v podobě druhé části. Rozhovory se zajímavými osobnostmi nízkoprahových sociálních služeb v ní tentokrát vedou odborní pracovníci asociace. V prvním rozhovoru uslyšíte konzultanta v oblasti sociální práce, Jana Syrového, druhý je s dlouholetou sociální pracovnicí Markétou Řezníčkovou z organizace SANANIM, vítězkou výroční ceny ČASOVANÁ BOTA 2023 v kategorii Osobnost roku.

“Pro letní poslech i následující měsíce jsme se rozhodli připravit druhou sérii rozhovorů se zajímavými osobnostmi světa sociální práce. Stále bojujeme s mnoha předsudky a mýty ohledně našich klientů a klientek i nás samotných. Rozhovory chceme zprostředkovat setkání s inspirativními lidmi se zajímavou pracovní zkušeností a podrobněji představit obor nízkoprahové sociální práce a streetworku odborné i laické veřejnosti. Díky rozhovorům ukážeme obsah, ale i efekty dlouhodobé a cílené práce s lidmi potýkajícími se se sociálními problémy,” popisuje cíle nově zveřejněných rozhovorů Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork.

V podcastu chceme také otevírat důležitá oborová témata, nacházet v dialogu možná řešení sociálních problémů i hlubší pohled do samotné problematiky sociální práce a budovat skrze osvětu větší důvěru veřejnosti v tento obor. Rozhovory postupně zveřejňujeme na webové stránce casodcasu.cz (zde si můžete poslechnout i záznamy rozhovorů z první série ČAS OD ČASU, například se socioložkou Jiřinou Šiklovou, Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou, publicistou Tomášem Feřtekem nebo bývalou ombudsmankou Annou Šabatovou). Kromě této stránky najdete rozhovory i na všech Vašich oblíbených podcastových platformách.

V tuto chvíli si můžete poslechnout dva nové díly:

Jan Syrový působí jako konzultant, supervizor a kouč v oblastech řízení a rozvoje kvality sociálních služeb. Pracoval jako sociální pracovník s duševně nemocnými, mentálně postiženými, uživateli drog, v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež, jako vedoucí pracovník, manažer kvality a správce dokumentace a také působil jako inspektor kvality sociálních služeb. Je členem pracovní skupiny Ministerstva práce a sociálních věcí pro vytvoření dobrovolného programu kvality a pracovní skupiny MPSV pro vytvoření doporučených postupů pro proces jednání se zájemcem a individuální plánování.

Jsme rádi, že Jan Syrový přijal naše pozvání a otevřel tak příhodně druhou část série podcastové série, která mění pohled na sociální práci. Protože, řečeno jeho slovy: „O čem se nemluví, to neexistuje. Chceme-li, aby věc nebyla věc lidem lhostejná, aby k ní měli nějaký postoj, aby na ni měli názory, musíme tuto věc učinit tématem komunikace.“

U mikfronu s ním hovoří Robert Knebl a společně se dotknou témat kvality a rozvoje sociálních služeb, možných předsudků vůči oboru a jak jim čelit a dostanou se i k oblasti AI a využití umělé inteligence v nízkoprahových sociálních službách.

Markéta Řezníčková pracuje v Terénních programech SANANIM více než 22 let. Od jejích klientů z pražské otevřené drogové scény se můžete dozvědět, že je člověkem, který jim nejen naslouchá, ale také skutečně pomáhá. Markéta je průkopnice praktického aplikování metody case managementu, daří se jí posouvat situace klientů tam, kde je spolupráce náročná a prognóza neradostná. Spoluutvářela podobu inovativního Pracovního a stabilitačního programu XTP SANANIM. Přednáší a lektoruje na Letní škole Harm reduction, výrazně ovlivnila mnoho začínajících kolegů a kolegyň. Vítězka kategorie Osobnost roku Výroční ceny ČASOVANÁ BOTA 2023, kterou uděluje Česká asociace streetwork.

V podcastu hovoří s Martinou Zikmunovou nejen o potřebách uživatelů injekčně aplikovaných návykových látek, jako je např. nízkoprahové bydlení, dekriminalizaci některých látek nebo Letní škole harm reduction, ale také o tom, jak vypadá práce v terénu a co by žádnému streetworkerovi*ce nemělo chybět. Těšit se můžete i na problematiku peer pracovníků a přinášení inovací do prostředí nízkoprahových terénních služeb.

Přejeme Vám příjemný a obohacující poslech!

Více informací:

casodcasu.cz

Tagy

Přílohy