Nebylo nic nalezeno.

NZDM Modrý pomeranč a Martina Horníčková - vítězové ČASované boty 2019

Výroční cenu ČAS získali Martina Horníčková a NZDM Modrý pomeranč

Předávání 20. ročníku ČASované boty, ceny České asociace streetwork, se uskutečnilo historicky poprvé on-line, a to v sobotu 12. prosince. Cenu v podobě boty, která je symbolem streetworku, letos vítězům v kategoriích osobnost a tým roku virtuálně předal Justin Svoboda, herec a moderátor. Spolu s Botou všechny nominované navštívil v rámci krátké tour. Ocenění získala Martina Horníčková z NZDM Wellmez ve Žďáru nad Sázavou a tým NZDM Modrý pomeranč z Hradce Králové.

Martina Horníčková ze Žďáru nad Sázavou pomáhá dětem doma i v zahraničí. V nízkoprahovém klubu Wellmez pracuje od roku 2014. Od té doby měla jen jednu roční „pauzu“, kdy se v roce 2018 vydala na Kavkaz „rozjet“ úplně první nízkoprahové zařízení pro děti a mládež v Arménii. Tento úkol se jí povedl, zařízení úspěšně funguje a je tak vzorem pro další nově vznikající centra. Vedle ceny v podobě boty vítězové získávají i finanční odměnu. Vedoucí sociální pracovnice a vedoucí nízkoprahového zařízení pro děti a mládež ve Velkém Meziříčí se rozhodla odměnu ve výši 10 tisíc korun věnovat nízkoprahovému klubu v Arménii. „Ocenění od kolegů a kolegyň mi udělalo velkou radost,“ uvedla krátce po vyhlášení Martina Horníčková.

„Během svého působení v NZDM Wellmez se Martina zasloužila o zviditelnění nízkoprahových služeb a síťování služeb pro děti a mládež, stála u zrodu prvního streetworku ve městě Velká Bíteš a i nadále se velice aktivně podílí na mezinárodních projektech zaměřených na práci s mládeží,“ odhaluje důvody poroty pro ocenění sociální pracovnice z Velkého Meziříčí ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová. A dodává: „To, že má zkušenost s prací v mezinárodním prostředí, v bývalém Sovětském Svazu, ocenili všichni členové poroty, a zejména ti, co pracovali na podobných místech, například vítězka loňského ročníku Svitlana Golubyeva.”

Streetworkerka Martina se rozhodla vydat směrem k sociální práci už v adolescentním věku, zejména k práci s mladými lidmi, jelikož v ní dodnes, jak sama říká, „vidí potenciál a smysl“. „Martina je pro mě významnou osobou nejen díky svým bohatým zkušenostem v práci s mladými lidmi, ale především svou lidskostí, obětavostí a schopností ke každému člověku přistupovat individuálně. Mezi klienty NZDM je velmi oblíbená, jelikož dokáže v jakékoliv situaci zachovat chladnou hlavu, člověka vyslechnout, pochopit a svým smyslem pro humor i v nelehké situaci rozveselit,“ charakterizuje svoji kolegyni autorka nominace Veronika Melicharová.

Týmem roku se stal tým NZDM Modrý pomeranč z organizace Salinger z Hradce Králové. Porota jej ocenila za dlouhodobě kvalitní práci s klienty, za příkladnost spolupráce a síťování v regionu a také za vynikající personální politiku, práci s praktikanty, dobrovolníky a péči o zaměstnance.

„Výroční cena – ČASovaná bota – je především vyjádřením uznání lidem, kteří obětavě a vzdor překážkám pracují v první linii. Jde o ocenění za dobrou práci a dosažené výsledky v oblasti nízkoprahových sociálních služeb,“ vysvětluje Zikmundová. Cena je udělována ve dvou kategoriích: osobnost roku a tým roku. ČASovaná bota letos slaví dvacáté výročí. V rámci jeho oslav Asociace uveřejnila na svém webu streetwork.cz medailonky všech významných osobností posledních dvou desetiletí v oboru (#casovanabota).

Tagy

Přílohy