Nebylo nic nalezeno.

Podpora adaptace příchozích z Ukrajiny

Od 1.7. 2024 do 31. 12. 2025 Česká asociace streetwork realizuje projekt “Podpora adaptace příchozích z Ukrajiny”, s registračním číslem CZ.03.02.01/00/23_054/0003953, který je financován Evropskou unií. Projekt se zaměřuje na podporu adaptace a integrace osob s dočasnou ochranou v ČR. Primárně půjde o děti a dospívající, sekundárně také o jejich doprovod (dospělí jednotlivci, rodiče nebo jiné doprovázející osoby).

Cílem projektu je vyhledávání potřebných osob z cílové skupiny, jejich aktivizace, podpora motivace pro překonávání bariér, jazyková podpora a zlepšení přístupu ke vzdělávání, pracovnímu trhu, zdravotnictví a odborné péči v oblasti duševního zdraví. Nástrojem projektu je monitoring terénu a aktivní vyhledávání osob z cílové skupiny, terénní práce v lokalitách, kde se cílová skupina vyskytuje a mapování jejích potřeb a navazování do odborných služeb a podpora orientace v systémech pomoci ČR.

Interkulturní asistenti/ky se budou zaměřovat na osoby se statusem dočasné ochrany, u kterých adaptace naráží na různé formy bariér. V rámci projektu bude kromě terénní práce nabízená účast na konverzačních klubech, doprovázení, podpora neformálního vzdělávání a také job kluby a kariérní poradenství.

Interkulturní práce není v rámci systému sociální práce v ČR příliš etablována, nebo alespoň ne tak, jak by odpovídalo obrovské migrační vlně z Ukrajiny. Všechny složky systému musí zvětšit kapacity, navíc je potřeba snižovat bariéry pro možnost využívání stávajících klasických možností a služeb systému ČR.

Tento projekt inovativně využívá interkulturní práce pro snižování těchto bariéry u cílové skupiny dětí a dospívajících s dočasnou ochranou. Inovací je také terénní práce v tzv. bílých místech, tedy lokalitách a časech, kde se cílová skupina, a to zejména nejzranitelnější, nezasíťovaná cílová skupina, pohybuje, a kde klasické sociální služby nepůsobí.

Financováno Evropskou unií.

Tagy