Nebylo nic nalezeno.

Foto: ČAS

Magdaléna Matoušková, Petra Vrajová – Limity jako výzvy

Jak může v praxi vypadat posouvání limitů terénní sociální práce? Vydejte se za svými klienty tam, kam jste se dosud nikdy nevydali!

Mgr. Magdaléna MatouškováBc. Petra Vrajová, Dis. ve svém příspěvku na konferenci Terénní a nízkoprahové programy 2020/21 – Limity a etika v sociální práci hovoří o tom, jak s limity pracují v organizaci Proxima Sociale. Ať už se jedná o sociální práci v netradičním prostředí knihovny, nebo o tématické přednášky pro rodiče žáků základních škol, posouvání limit své práce pro ně představuje výzvu na cestu, která je rozhodně přínosem. 

Anotace příspěvku

Příspěvek ilustruje na příkladech naší praxe v Praze 13, jak lze překážky v průběhu poskytování služeb a spolupráce s důležitými aktéry v síti chápat jako příležitosti k vlastnímu rozvoji. První příklad – přednášky pro rodiče – je ilustrací toho, jak lze reagovat na události v lokalitě a kam nás až může zavést spolupráce s obcí a místními subjekty. Kriticky se zamýšlíme nad tím, zda jsou naše směry správné a jaké limity jsou pro nás ještě výzvou. Na druhém příkladu – práce v knihovně – popíšeme, jak jsme uvažovali nad sníženou návštěvností našeho klubu a kde se nyní při práci v knihovně nacházíme.

Medailonky přednášejících:

Mgr. Magdaléna Matoušková – pracuje více než rok v organizaci Proxima Sociale, jako sociální pracovnice v nízkoprahovém klubu Jedna Trojka na Praze 13. Cílovou skupinou klubu jsou klienti ve věku 8–19 let. Na klub v současné době nejčastěji zavítají klienti ve věkovém rozmezí 8–14 let, kteří řeší zejména potíže ve vrstevnických vztazích. V rámci své práce se podílí na dvou projektech – příklubový terén na sídlišti Velká Ohrada a v městské knihovně na Lužinách.

Bc. Petra Vrajová, Dis. – posledních pět let pracovala jako regionální koordinátorka a terénní pracovnice v Proxima Sociale o.p.s. Předtím pět let působila na různých pozicích ve službách NZDM, TP a OSP v organizaci Kostka Krásná Lípa, p.o. ve Šluknovském výběžku. V současné době je na rodičovské dovolené a zároveň studentkou supervize magisterského studia na Univerzitě Karlově.

Pokračujte na stránku konference Terénní a nízkoprahové programy 2020/21 – Limity a etika v sociální práci a čtěte více informací o konferencích ČAS.

Další příspěvky konference:

Tagy