Nebylo nic nalezeno.

Foto: ČAS

Program pražské části Týdne nízkoprahových klubů 2022

V rámci letošního ročníku Týdne nízkoprahových klubů pořádáme speciální pražskou akci zaměřenou na téma projevů chudoby ve velkém městě. Nízkoprahové kluby ho veřejnosti přiblíží prostřednictvím komentovaných procházek po chudých lokalitách, workshopů pro děti i dospělé i veřejných debat.

pondělí 19. září

17.00

Veřejná diskuze: Projevy chudoby ve velkých městech. Diskuzi spolupořádá iniciativa Za bydlení
Staroměstská radnice, 4. patro, Sál architektů, Staroměstské náměstí 1, Praha 1

Týden před volbami jsme ke společné debatě přizvali odborníky zabývající se sociální oblastí, abychom společně s nimi mluvili o tom, jaké jsou projevy chudoby v dnešní Praze, jaké dopady na nejchudší obyvatele má zhoršená ekonomická situace i opakované pandemie i o tom, na jaká témata by se mělo zaměřit nové vedení Prahy. 

Panelisté: Martin Šimáček (ředitel Centra sociálních služeb Praha), Lucie Trlifajová (SPOT – centrum pro společenské otázky), Jan Klusáček (iniciativa Za bydlení), Martina Zikmundová (ČAS). Moderuje Lucie Vopálenská

úterý 20. září

13.00–17.00

Den otevřených dveří v nízkoprahovém klubu Husita
Roháčova 66, Praha 3

Celé odpoledne bude pro všechny zájemce o návštěvu otevřený Nízkoprahový klub Husita. Jeho zaměstnanci tu budou připraveni mluvit s vámi o činnosti klubu i o chudobě ve městě a problémech, se kterými se setkávají děti a mladiství na Žižkově. 

15.00–18.00

Nízkoprahový klub Pacific: Workshopy pro rodiče a děti: Jak se žije v těžkých časech
Vlčkova 1067/12, Praha 9 – Černý Most

Uměli byste vyžít v Praze s minimální mzdou? Je jednoduché zažádat si o příspěvek na bydlení? Víte kam se můžete obrátit, když se dostanete do nepříznivé sociální situace? Zapojte se s dětmi do workshopů, které vám přinesou mnoho nových informací i dovedností o oblasti sociální podpory a služeb v Praze. Pro děti bude na plácku před klubem připravený volnočasový program firmy EKOO se spoustou her a vyrábění.

15.00–18.00

7. narozeniny Klubu Beztíže²
Park Folimanka, Praha 2

Nízkoprahový klub Beztíže² oslaví na Folimance své sedmé narozeniny. Představí zde všechny své služby a pro příchozí bude na místě připravený graffiti workshop, parkour nebo nový cirkus s Cirqueonem. 

19.00

ZRUŠENO Z DŮVODU NEMOCI

O dospívání v nedostatku – debata se sociálním pracovníkem a psycholožkou
Klub R-Mosty, Koněvova 605/2, Praha 3 

Zveme na moderovaný rozhovor o světě dětí, mládeže a mladých dospělých, kteří vyrůstají v chudobě, o jejich potřebách a překážkách. Hledejte společně s námi odpovědi na otázku, proč mohou nízkoprahové kluby sehrát významnou úlohu na cestě k dospělosti.

středa 21. září 

14.00–17.00

Nízkoprahový klub Autobus: Komentovaná procházka s terénním pracovníkem: Za projevy chudoby v okrajových částech Prahy
Mladých Běchovic 2, Běchovice, Újezd nad Lesy 

Vyzkoušejte si na několik hodin práci terénního pracovníka s mládeží. Vydejte se s ním na komentovanou procházku po zajímavých místech s projevy chudoby v pražských Běchovicích. Navštívíte ubytovnu, ale i místa, kde mohou mladí a dospívající trávit volný čas (lesní tělocvičnu, skatepark). 

14.00–19.00 

Nízkoprahový klub Jedna Trojka: Společné vaření a prohlídka Prahy 13 očima streetworkera
K Zahrádkám (parcela č. 1865/11), Praha 13 – Stodůlky 

Přidejte se ve 14 hodin ke společnému vaření s klienty našeho klubu. Poté společně vyrazíme do ulic Prahy 13, kterými vás provedou terénní sociální pracovnice pracující s dětmi a mladými lidmi. Během prohlídky vám představí specifika lokality a terénní práce na Praze 13. Na konkrétních místech popíší, jaké dopady může mít chudoba na dětství a dospívání i jak se na jejich práci projevila probíhající válka
a příchod uprchlických rodin.

14.30–19.00

Proxima Sociale: Streetfotbalový turnaj na Praze 9 
Sportovní hřiště v ulici Mimoňská, Mimoňská ulice vedle čísla domu 644, Praha 9 – Prosek 

Fotbalový turnaj pro všechny, kteří přijdou. Tým je možné poskládat až na místě. Registrace týmů začne od 14:30, samotný turnaj od 15 hodin. Hrát budou čtyřčlenné týmy (max. 6 hráčů v jednom týmu); hraje se 2x10 min., hráči si zápasy navzájem pískají. Hraje se o ceny, ale hravě o čest a pro radost.

čtvrtek 22. září

17.00–19.30 

Komentovaná procházka – Leskem a bídou Vršovic
Park Jiřího Koláře, Vinohrady, 101 00 Praha 10 

Pojďte s terénním programem Beztíže na komentovanou procházku územím Vršovic, na které se zastavíme na neobvyklých místech. Dozvíte se, jak se zde žije různým sociálním skupinám a s jakými bariérami se ve městě potýkají. Poznáte i to, jak se ve městě odráží fenomén gentrifikace a na koho proměny města dopadají nejvíce. Začínáme v 17 hodin v parku Jiřího Koláře.Je žádoucí mít pevnou obuv (akci není možné absolvovat s kočárkem, či invalidním vozíkem). Vstup zdarma. 

19.–20. 9. , 22.–23. 9. 

Den otevřených dveří v nízkoprahovém klubu Beztíže
Na Balkáně 2866/17a, Praha 10 

Odpoledne i večer (od 14 do 19 hod) mohou do našeho nízkoprahového klubu přicházet školy, pedagogové, rodiče i děti - všichni, které zajímá, jak funguje náš nízkoprahový klub a co v něm mohou dělat a zažívat všichni, kteří jej během roku navštěvují (školy si na emailové adrese grombirova@ulita.cz mohou individuálně domlouvat i návštěvy v dopoledním čase).

Přílohy:

Související články: 

  • Souhrnný program celorepublikového Týdne nízkoprahových klubů čtěte ZDE.

Tagy

Přílohy