Nebylo nic nalezeno.

Foto archiv ČAS

ČASovaná bota 2018 zná své vítěze!

Cenu za přínos v oboru nízkoprahových služeb získali Svitlana Golubyeva z organizace SANANIM a tým COM.PASS z organizace Ponton. Oceněna byla rovněž organizace Psí život.

Česká asociace streetwork už podevatenácté předala ocenění ČASovaná bota za přínos v oboru nízkoprahových sociálních služeb. Cenu si letos v kategorii Osobnost roku odnesla Svitlana Golubyeva z organizace SANANIM a v kategorii Tým roku – cena Bohemia Energy zvítězil COM.PASS z organizace Ponton. Letos byla udělena i Cena Správní rady ČAS za mimořádný přínos. Tu získala Organizace Psí život.

Ceny byly slavnostně vyhlášeny 25. dubna 2019 v 18 hod. při příležitosti 10. výročí Fóra terénní práce. Cenu vítězce předal zpěvák skupiny Monkey Business a ambasador akce, Matěj Ruppert. Vítěznému týmu ocenění předala Pavlína Rozehnalová, specialistka marketingové komunikace společnosti Bohemia Energy.

Cílem každoročního udílení sošky s botou symbolizující prošlapanou obuv streetworkera je upozornit na náročnost profese a poděkovat těm, kteří obor dále posouvají. „Cena je putovní. Jedná se o dlažební kostku vážící asi osm kilo, na které je připevněná bota, kterou před více než dvaceti lety prošlapala jedna naše kolegyně, streetworkerka Alena Vosáhlová. Je to takové symbolické, protože při této práci nachodíte opravdu stovky kilometrů,” řekla ředitelka České asociace streetwork, Martina Zikmundová.

O nominacích rozhodovalo hlasování pracovníků nízkoprahových sociálních služeb, kteří letos vybírali z celkem 22 došlých návrhů pro 10 osobností (12 návrhů) a 10 týmů roku. O výsledcích hlasování jsme informovali ZDE.

Vítězka v kategorii Osobnost roku 2018

Vítězka v kategorii Osobnost roku 2018: Svitlana Golubyeva, SANANIM z.ú.V kategorii Osobnost roku zvítězila Svitlana Golubyeva, psychoterapeutka a terénní pracovnice organizace SANANIM z. ú. nominace (pdf)

Svita již více než 14 let na otevřené drogové scéně kontaktuje rusky mluvící uživatele drog. „Důležité při práci streetworkera je nehledat u klientů nějaké vzorce a neřídit se jimi, ale přistupovat ke každému individuálně a s respektem. V tom vidím hlavní podstatu své práce,” uvedla loňská vítězka a vedoucí nízkoprahové klubu Likusák v Brně Zuzana Šťastná, od níž putuje symbolická bota do rukou letošní streetworkerky roku. „Cílem práce streetworkera je, aby ho klienti chtěli znovu vidět,” potvrdila slova kolegyně Zuzany Šťastné kolegyně z oboru Svitlana Golubyeva.

Dalšími nominovanými na letošní ČASovanou botu byli a čestné uznání obdrželi: Lenka Bednářová – vedoucí NZDM N klub, Semiramis z.ú. nominace (pdf) a Daniel Randák – vedoucí KC Prevent Strakonice a Prachatice, Prevent 99 z.ú. nominace (pdf)

Vítěz v kategorii Tým roku 2018 - Cena Bohemia Energy

Vítěz v kategorii Tým roku 2018 - Cena Bohemia Energy: Tým COM.PASS, Ponton z.s.V kategorii tým roku svoji nominaci proměnil terénní tým COM.PASS z organizace Ponton nominace (pdf), který se zaměřuje na práci s dětmi nejen z plzeňských ubytoven. „Děti a teenagery musíte zaujmout, získat jejich důvěru. Nejčastěji s našimi klienty řešíme vzdělání, vztahy, rizikové chování, volný čas… Se staršími samozřejmě zaměstnání, bydlení, úřady, dluhy apod. Samozřejmě se ale změnila doba a je znát vliv internetu a sociálních sítí a také to, že většina z nás žije stále ve stresu. Je těžší si udělat čas a např. se dostatečně věnovat dětem a problémům, které nejsou v této chvíli akutní,” řekla terénní pracovnice týmu COM.PASS, Petra Káčerková.

Dalšími nominovanými na letošní Časovanou botu jsou a čestné uznání si odnáší: Kontaktní centrum ve Znojmě, Společnost Podané ruce o.p.s. nominace (pdf) a Terénní program NADĚJE, pobočka Praha nominace (pdf)

Cena Správní rady ČAS za mimořádný přínos

Pracovnice z organizace Psí Život si odnesly Cenu Správní rady ČAS za mimořádný počinVelkým překvapením večera bylo i vyhlášení ceny Správní rady ČAS, která se neuděluje každý rok. Ačkoliv je to bota velikostně nejmenší, získává se za mimořádný přínos. Ocenění si odnesly pracovnice z organizace Psí život, která poskytuje pomoc zvířatům, která patří lidem bez domova, osobám závislým na návykových látkách a zvířatům, která žijí s lidmi v sociálně vyloučených lokalitách.

 

Všem oceněným gratulujeme!

Výroční cenu ČASovaná bota Česká asociace streetwork uděluje již tradičně od roku 2001.

Chce tím upozornit na důležitost profese streetworkerů a pracovníků nízkoprahových služeb.

Tagy

Přílohy