Nebylo nic nalezeno.

Foto: ČAS

Festival ČAS pro domov: večer pro podporu dostupného bydlení

V pražském Žižkostele jsme uspořádali festival pro podporu dostupného bydlení. Rozmanitý program tvořilo promítání dokumentárního filmu, panelová diskuze i výstava fotografií.

Česká asociace streetwork (ČAS) společně s Platformou pro sociální bydlení uspořádaly ve čtvrtek 19. září akci nazvanou ČAS pro domov – Festival pro podporu dostupného bydlení. Akce se konala v rámci Týdne nízkoprahových klubů 2024, který měl bydlení a situaci mladých lidí a rodin ohrožených jeho ztrátou jako jedno z témat. Cílem festivalu bylo i upozornit na potřebu podpory při zabydlování, jasných pravidel ze strany státu a dalších podpůrných kroků, které má definovat dlouho připravovaný zákon o podpoře bydlení. Ten již schválila vláda a v nejbližších týdnech jej má začít projednávat Poslanecká sněmovna.

Jak to vypadalo přímo na místě v pražském Žižkostele, kde sídlí nízkoprahový klub Husita a kde se festival uskutečnil?

Svět plzeňských ubytoven pod drobnohledem

Program zahájil svým příspěvkem Ľubomír Lupták z plzeňské organizace PONTON, z.s. Představil v něm výsledky z dlouhodobého monitoringu situace na plzeňských ubytovnách, který provádí Monitorovací centrum pro ubytovny v Plzni, ve kterém taktéž působí. „Třetím rokem podrobně mapujeme svět ubytoven v Plzni a okolí. V Plzni je dnes více než 100 ubytoven, ve kterých žije 5 500 lidí. Ve většině z nich se platí za osobu. Vícečetné rodiny tak platí obrovské částky za neadekvátní bydlení. Víme o případech, kdy osmičlenná rodina platila přes 40 tisíc korun měsíčně za stísněné bydlení na ubytovně,“ uvedl Lupták. Popsal i vliv agentur práce, které jsou mnohdy zapojeny do regionálního obchodu s chudobou. V Plzeňském kraji jich působí téměř 570 a jsou propojené se zaměstnavateli i majiteli ubytoven, často je i sami vlastní. Zmíněné centrum zveřejňuje všechny získané informace o ubytovnách, předává tato data i plzeňskému magistrátu. „Dle našich dat na 68 procentech plzeňských ubytoven bydlí nebo by mohly bydlet děti. Celkové příjmy pro majitele plzeňských ubytoven jsou odhadovány na 35 milionů korun měsíčně a více než 400 milionů korun ročně,“ dodal Lupták.

Domov základ života a Příběhy zabydlení

Následovalo krátké okénko představující druhou sérii podcastů ČAS od ČASU, ve kterých zaměstnanci ČAS vedou rozhovory s inspirativními osobnostmi z oblasti sociální práce. Představen byl nový díl podcastové série, který nahlížel na téma bydlení pohledem hosta Pavla Váni. Ten má v Centru bydlení Liberec na starost prevenci ztráty bydlení. CBL je letošním vítězem výroční ceny ČASOVANÁ BOTA v kategorii Tým roku.

Poté byl na festivalu promítán dokumentární film Domov základ života z dílny tvůrčí skupiny Remízek, na jehož vzniku se podíleli i zástupci Platformy pro sociální bydlení. Film představil pozitivní příběhy dvou rodin zapojených do systému garantovaného bydlení. Po projekci následovala diskuze se dvěma tvůrci filmu. Zástupci Platformy pro sociální bydlení poté na festivalu pokřtili zbrusu novou brožuru nazvanou „Příběhy zabydlení: Každý člověk potřebuje mít domov”. Křtu se ujala vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Brožura přibližuje životní příběhy několika lidí z různých míst republiky, kterým se podařilo vymanit ze situace spojené se ztrátou domova a díky dlouhodobé podpoře získat nové bydlení.

Na tento blok navázalo skvělé vystoupení dětské taneční skupiny z Žižkostela, která diváky ve víru tance doslova zvedla ze židlí.

Potřebujeme jasný systém a více bytů

Program večera zakončila panelová diskuze, která se zaměřila na zkušenosti vybraných organizací s (ne)dostupností bydlení pro jejich klienty i s podporou, kterou jim v této oblasti poskytují. Panelisté se věnovali i aktuální situaci návrhu zákona o podpoře bydlení.

Diskuze se v panelu zúčastnili:

  • Kateřina Sehnoutková, sociální pracovnice, vedoucí projektu HOUSING YOUTH, Naděje
  • Věra Růžičková, odborná ředitelka RATOLEST Brno
  • Pavel Váňa – Centrum bydlení Liberec
  • Barbora Špicarová Stašková, hlavní garantka projektu Podpora sociálního bydlení, Ministerstvo práce a sociálních věcí
  • Jan Klusáček – analytik iniciativy Za bydlení

„V Česku dnes máme 1,5 milionu lidí, které trápí příliš vysoké náklady na bydlení. To ohrožuje stabilitu jejich bydlení – po jeho zaplacení jim zbývá sotva živobytí minimum, je nemožné dlouhodobě naplňovat běžné životní potřeby. Pokud jde o děti, 60 tisíc z nich dnes bydlí v přelidněných bytech, na ubytovnách a jiných formách nevyhovujícího bydlení. Podíl dětí odebraných z rodin v bytové nouzi je 13 krát vyšší než u rodin v běžném bydlení,” uvedl aktuální data z brzy zveřejněné Zprávy o bydlení analytik Jan Klusáček.

„Pokud projde vládou čerstvě schválená reforma sociálních dávek, obáváme se, že to bude mít výrazný negativní dopad na všechny programy housing first a ty budou zásadně ohroženy v dalším fungování,” doplnil následně Klusáček svou obavu z překvapivého vládního kroku.

Barbora Š. Stašková z MPSV v diskuzi zmínila data z nedávného reprezentativního výzkumu veřejného mínění, která má ministerstvo k dispozici: „Podle nich je 31 procent lidí v Česku nespokojeno se svým bydlením. Zároveň by si 95 procent lidí přálo, aby v Česku skončil obchod s chudobou a 86 procent by podpořilo zákon, který by řešil podporu bydlení.

Přítomní zástupci sociálních služeb popsali své potřeby, které by v oblasti podpory bydlení v tuto chvíli nejvíce potřebovali. „Máme silnou potřebu systémového řešení, jako sociální služba nejsme klientům dlouhodobě schopni zajistit bydlení,” uvedla Věra Růžičková z Ratolesti Brno.

„Potřebovali bychom mnohem více dostupných nebo sociálních bytů a dvojnásobný až trojnásobný tým, který by obsáhl podporu zabydlovaných lidí. Město Liberec dnes disponuje cca 1200 byty, většina je ale obsazena. V rámci fungování našeho centra jsme během pěti let zabydleli 219 domácností. Máme zkušenost s celou škálou lidí – od lidí bez domova, rodin z nevyhovujícího bydlení, až po aktivní uživatele návykových látek. V databázi žadatelů máme dalších 1200 zájemců o byty,“ popsal zkušenosti ze severočeské metropole Pavel Váňa z Centra bydlení Liberec.

„Chceme, aby zákon přinesl udržitelnost, aby kontaktní místa a zabydlovací projekty nevznikaly a nerušily se po jednotlivých volbách,” zmínila v debatě Barbora Š. Stašková. To, jestli vůbec, a v jaké podobě zákon o podpoře bydlení z projednávání Sněmovnou projde, je podle ní stále nejisté.

Na místě bylo také možné shlédnout výstavu fotografií k tématu (ne)dostupného bydlení v České republice, jejichž autorem je fotograf Petr Zewlakk Vrabec. Rodiče s dětmi mohli přispět do interaktivního výtvarného díla na téma Co pro mě znamená domov nebo navštívit fotokoutek. Celý festival zakončilo hudební vystoupení skupiny Muzikanti bez domova.

Děkujeme všem, kdo za námi na festival ČAS pro domov přišli a vyjádřili tím svůj zájem o toto téma a podporu zákonu o podpoře bydlení!

Tagy