Nebylo nic nalezeno.

Foto: ČAS

Týden nízkoprahových klubů se zaměří na téma dostupnosti bydlení a duševního zdraví dětí

Široké veřejnosti se otevřou nízkoprahové kluby pro děti a mládež z celé republiky. V rámci Týdne nízkoprahových klubů 2024, který se letos koná 16. – 22. září, se zaměří na děti a rodiny ohrožené ztrátou bydlení a na oblast duševního zdraví dětí a dospívajících. Do celorepublikové akce se zapojí 127 klubů ze čtrnácti krajů ČR.

„V tomto ročníku Týdne nízkoprahových klubů upozorňujeme na téma bytové nouze a jejího vlivu na děti, které vyrůstají v rodinách ohrožených ztrátou bydlení. Podle iniciativy Za bydlení se dnes v České republice v bytové nouzi nachází 154 tisíc lidí, včetně 61 tisíc dětí, další milion lidí je bytovou nouzí ohrožen. Téma bude velmi aktuální i vzhledem k návrhu zákona o podpoře bydlení, který nyní projednává Poslanecká sněmovna,“ přibližuje jedno z témat letošního ročníku Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork.

Dalším tématem, kterému se budou programy zapojených zařízení věnovat, je duševní zdraví dětí a dospívajících a wellbeing na školách. Zaměříme se na sociální práci ve školách a mezioborovou spolupráci s cílem zlepšit školní a třídní klima, aby škola byla bezpečným místem pro všechny.

Jaké akce se v rámci Týdne nízkoprahových klubů 2024 budou konat ve vašem regionu?

Podrobný program celého Týdne nízkoprahových klubů 2024 najdete ZDE.

ČAS pro domov – festival na podporu dostupného bydlení

Česká asociace streetwork se letos do tradičního Týdne nízkoprahových klubů zapojí s Festivalem ČAS pro domov, který spolupořádá společně s Platformou pro sociální bydlení. Festival se bude konat ve čtvrtek 19. září v pražském Žižkostele. Cílem akce je zvýšit povědomí o (ne)dostupnosti bydlení v ČR a o zákoně O podpoře bydlení, který v současné době projednává Poslanecká sněmovna. Součástí programu bude promítání dokumentárního filmu Domov základ života, panelová diskuse s odborníky*cemi i zástupci*kyněmi samospráv a také křest brožury s příběhy lidí, kterým se s potřebnou podporou podařilo získat domov a udržet si jej. Vystoupí i kapela Muzikanti bez domova a dospělí i děti se na místě mohou zapojit do společného interaktivního tvoření na téma "Co pro mě znamená domov".

Zajímá Vás, co se děje v nízkoprahu, komu a jaké služby nabízí, proč se prevence vyplatí a v čem tkví podstata kontaktní sociální práce? Přijďte se podívat do nízkoprahového klubu třeba právě ve Vašem městě!

Tagy

Přílohy