Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto

Mapa Streetwork poradí, jak pomoci lidem bez domova

ČAS spustila Mapu Streetwork. Ta  představuje možnosti pomoci lidem, kteří se ocitli na ulici.

Česká asociace streetwork spustila při příležitosti celorepublikové akce Noc venku na podporu lidí bez domova Mapu Streetwork, kterou vytvořila v rámci kampaně #hlavněpřežít! Jejím cílem je představit možnosti pomoci lidem, kteří se ocitli bez domova, včetně sociálních a terénních služeb a různých občanských aktivit, na které je možné se obracet. Mapa sdružuje přes 353 organizací a služeb.

Češi rádi pomáhají. Nejsou to jen charitativní sbírky a finanční dary obecně, ale také dary hmotné jako např. zimní oblečení apod. Problémem ale je, že se často dárci neumí ve službách orientovat a pomoc pak raději vzdají,“ vysvětluje účel mapy ředitelka České asociace streetwork Martina Zikmundová. Mapa na jedno místo soustředí tipy, jak lidem bez domova může pomoci doslova každý a nasměrovává je na na vhodné formy pomoci včetně kontaktů.

Česká asociace streetwork už během loňské zimy zveřejnila Manifest účinné pomoci ve formě třinácti bodů na stránce pracenaulici.cz/bezdomova. „Po loňské kampani #hlavněpřežít, v rámci které vzniklo Manifesto, se objevil tak velký zájem veřejnosti laické i odborné, že jsme se rozhodli vytvořit mapu Streetwork. Každý si zde může najít, jaké služby a aktivity existují v jeho okolí a přispět – finančně nebo jinak,“ dodává Zikmundová s tím, že je z této vlny solidarity potěšena.

Tato pomoc by ale rozhodně neměla nahradit chybějící systémová řešení problematiky bezdomovectví. Podle nedávného výzkumu ministerstva práce a sociálních věcí u nás žije na ulici zhruba 24 tisíc lidí, z toho většina je nebo se blíží seniornímu věku. Zároveň řeší čím dál tím častěji bytovou nouzi také mladé domácnosti. Velkým problémem zůstává otázka dětí na ubytovnách, kterých jsou necelé tři tisíce.

Více na www.streetwork.cz/mapa nebo www.pracenaulici.cz/bezdomova.

Pokud poskytujete služby lidem bez domova, které na mapě nejsou, a rádi byste je tam doplnili, ozvěte se nám na e-mailovou adresu: bezdomova@streetwork.cz.

Na webových stránkách ČAS v záložce kampaně najdete kromě mapy všechny dosavadní kampaně ČAS. V tuto chvíli běží kampaň #pozornebezpečípádu, která má za cíl upozornit na rizika spjatá s rekreačním užíváním návykových látek.

Tagy

Přílohy