Nebylo nic nalezeno.

Rozhovor s Markétou Lukáčovou

Na závěr naší minisérie rozhovorů s novým Výkonným výborem ČAS přinášíme rozhovor s Markétou Lukáčovou, členkou Výkonného výboru ČAS a vedoucí Kontaktního centra o.s. Prostor v Kolíně.

Jakou funkci máš ve výboru, kde pracuješ, na jaké pozici,a jakou máš praxi v oboru?
Ve výkonném výboru nemám žádnou „extra funkci“, jsem jeho členkou. Rok jsem vedoucí Kontaktního centra o.s. Prostor v Kolíně. Předtím jsem pracovala rok v České asociaci streetwork jako odborná asistentka v Kanceláři ČAS. A ještě předtím v o.s. Laxus jako poradce v Ambulantním centru v Hradci Králové a v Drogových službách ve vězení. A ještě předtím v Kontaktních centrech. Sečteno podtrženo začínám desátý rok práce v oboru, který si teď zpestřuji supervizní prací.

V jaké situaci se dle Tvého soudu nachází v současnosti nízkoprahové programy jako obor?
Markéta Lukáčová Myslím si, že se vracíme ke kořenům. K základním filozofickým otázkám, znovu se zabýváme strategiemi, revidujeme je. Uvažujeme nad potřebami našich klientů, společností a jejími změnami v průběhu let a s tím souvisí nastavení služeb nízkoprahových zařízení. Obor se plní mladými krásnými vzdělanými lidmi, kteří se nebojí diskutovat, umí formulovat názory. A my „staří a starší“ zůstáváme otevření a přístupní. Jsem starý optimista.

A v jaké situaci se nachází nízkoprahové kluby?
Řekla bych, že díky vývoji a práci ČASu se nízkoprahové kluby mohou přestat zabývat v minulosti věčnou větou „vy v těch drogových službách to máte jasný, všechno mnohem lehčí“, protože můj osobní názor je ten, že v některých oblastech drogové služby předběhly. Aktuálně například inspekce kvality služeb MPSV, na které jsou připraveni mnohem lépe než drogové služby.

Co Tě vedlo ke kandidatuře do výboru?
Po pravdě řečeno byla to situační reakce, kdy jsem si na zasedání Valné hromady uvědomila, že půjdu příkladem a budu aktivní. Jako bývalý pracovník ČAS, jako nový zástupce nového člena z řad drogových služeb, jako individuální člen. Jako někdo koho štve, když něco dělá a potřebuje k tomu spolupráci kolegů z oboru, a nikdo zrovna nemá čas. Asi mě k tomu vedla i věta „já na to nemám čas“, která je nejběžnější a nejsnazší alibi (čas na ČAS). Co vše obnáší být členem VV zjišťuji postupně.

Skončili Evropské projekty, alespoň prozatím. Co myslíš, že čeká ČAS?
Markéta Lukáčová Pevně doufám, že nové evropské projekty a finanční zajištění Kanceláře ČAS a Jindřicha Racka.
Asociaci jako takovou? To zaleží jen a pouze na jejích členech a chuti a času, který chtějí asociaci a oboru věnovat. ČAS vidím jako jedinou funkční asociaci, která aktivně působí v oboru kontaktní práce a podporuje nízkoprahová zařízení.

Na Valné hromadě došlo ke změně stanov a k oddělení pozice odborného ředitele od členství ve Výkonném výboru. Co to v praxi znamená?
Myslím, že na tuhle otázku plně odpověděli mí kolegové z VV, a já mám tu výhodu, že se na ně už můžu odvolat.

Jak jsi spokojena s chodem kanceláře ČAS? Je něco, co by se mělo zlepšit?
Tahle otázka se mě týká více osobně. Vzhledem k tomu, že jsem rok byla také zaměstnaná v Kanceláři ČAS. co mě první napadlo, když jsme měli první setkání VV v Kanceláři bylo, že by se tam mělo začít víc uklízet
.
No a teď vážně. Myslím si, že Kancelář ČAS odvedla za dva roky od svého vzniku neuvěřitelný kus práce. V minulých rozhovorech je vyjmenována celá řada příkladů.

O co se chcete Ty osobně ve vašem funkčním období nejvíc zasadit?
Moje parketa ve Výkonném výboru a asociaci je vzdělávání, lektorská základna a PR, zejména Časovaná bota.
A pak mám ještě jedno přání, ráda bych, aby se členská základna znovu rozrostla o zástupce z drogových služeb. Byl by to takový můj splněný sen.

Díky za rozhovor.