Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto

“Přijměte Insolvenční zákon, který skutečně pomůže!”, vyzývají neziskové organizace

Neziskové organizace vyzývají ke změnám sněmovního návrhu insolvenčního zákona. Stávající návrh novely předluženým lidem nepomůže.

Návrh novely insolvenčního zákona, který mají teď senátoři na stole, předluženým lidem nepomůže. Organizace Charita Česká republika, Člověk v tísni, Česká asociace streetwork, Asociace občanských poraden, Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR, Platforma pro sociální bydlení, RUBIKON Centrum, Armáda spásy, Evropská síť proti chudobě a sociálnímu vyloučení v ČR, DROM a Sekce sociálních kurátorů SSP ČR zaslaly senátorům prohlášení, v němž je vyzývají ke změnám tohoto sněmovního návrhu. Ten by adepty na oddlužení namísto slibované jasnější cesty k oddlužení uvrhoval do velké nejistoty a těm nejchudším by ve vstupu do oddlužení zcela bránil.

Úprava má za cíl zpřístupnit oddlužení širokému okruhu předlužených lidí, jichž je v České republice v současnosti kolem 500 tisíc. Organizace, které se s předluženými lidmi denně v praxi setkávají, však upozorňují, že návrh, který vzešel z Poslanecké sněmovny, by adepty na oddlužení uvrhoval do velké nejistoty, zda jim bude po pěti letech splácení oddlužení schváleno, a dalším by v oddlužení bránil. To je v rozporu s dlouhodobě deklarovanými cíli novely.

Autoři prohlášení zdůrazňují, že zákonodárci nemají být jen rozhodci obchodních vztahů mezi věřiteli a dlužníky, ale měli by ve svém rozhodování mít na paměti zejména celospolečenský zájem, jímž je moderní a funkční podoba insolvenčního zákona, která pomůže snížit počet lidí, které dluhová past vylučuje ze společnosti.

Tagy

Přílohy