Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto: Unsplash

Evaluační nástroje pro NZDM

Jak měřit úspěšnost a výstupy práce s dětmi a mládeží? Této otázce se pravděpodobně intenzivně věnuje nejedno NZDM či terénní program. V Podaných rukou za tímto účelem vytvořili evaluační nástroj, který slouží k získání zpětné vazby o posunu klientů, nyní jej nabízí veřejně k širokému použití.

Nízkoprahová zařízení pro děti a mládež rozhodně nejsou jen místem, kde mohou mladí trávit volný čas zajímavými a smysluplnými aktivitami. Je to především prostor, kde je možné s mládeží aktivně pracovat směrem k minimalizaci rizik vyplývajících z jejich životní situace, která je od ideálního stavu často velmi vzdálená. Nízkoprahové služby, stejně jako terénní práce, jsou zcela zásadní v prevenci a řešení rizikového chování. Společnost Podané ruce provozuje na jižní Moravě dvě nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, v Brně a v Blansku.

Mnoho let se v Podaných rukou na Jižní Moravě snaží měřit úspěšnost své práce s dětmi a mládeží. “Uvědomujeme si, že je to důležité nejen pro nás samotné, jako jsou pracovníci, zařízení, vedení, ale také pro veřejnost, obec, naše donátory a obor. Rádi bych lidem v oboru rozšířili možnosti evaluace a nabízíme k tomu nástroj. Náš evaluační dotazník vznikal v letech 2018–2020 a mimo naše zařízení se na něm podílel Jiří Brenza,” říká Robert Hořava, vedoucí NZDM v Blansku a Brně. Věříme, že podobný systém evaluace a mapování situace našich klientů může být užitečnou inspirací pro kolegy z oboru.

Na stránkách Podaných rukou si můžete stáhnout příklady evaluačního dotazníku a také manuál k jeho vyplňování. Více informací naleznete ZDE.

 

 

Tagy