Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto: Elijah O´Donnell, Unsplash

Přidejte se i Vy ke světovému dni duševního zdraví

Světový den duševního zdraví se letos zaměřuje na prevenci sebevražd. Ty jsou nyní druhou hlavní příčinou úmrtí mládeže.

Duševní zdraví je globální problém, upozorňuje Fokus Praha v rámci Světového dne duševního zdraví, který si připomínáme 10. října. WHO otevírá tento den letos téma prevence sebevražd. Vzpomeňme na 800 000 obětí ročně a zejména na mladé lidi, kteří jsou do tohoto počtu zahrnuti. Sebevraždy jsou nyní druhou hlavní příčinou úmrtí mládeže, a to bohužel s rostoucí tendencí.

Zjištění z mnoha vědeckých studií a dlouhodobé aplikace příslušných terapeutických programů prokázaly, že sport, tělesná cvičení a vhodné pohybové aktivity mohou rozhodujícím způsobem přispět k prevenci a léčbě řady duševních onemocnění a stavů: Sport pomáhá. Začlenění těchto aktivit do běžných terapeutických přístupů však neodůvodněně zaostává a ENALMH (Evropská síť aktivního života pro duševní zdraví) neustále bojuje za strategické partnerství mezi sportem a duševním zdravím.

Jan Drobný, manažer centra duševního zdraví pro Prahu 9 Fokusu Praha a současně viceprezident asociace ENALMH k tomu říká: „Je třeba začít o duševním zdraví mluvit otevřeně – bez předsudků a nebát se společně bez rozdílu vyběhnout třeba na fotbalové hřiště.“

„Podstatou sportu není jen pohyb, ale i kontakt s dalšími lidmi, přátelství, vykročení z každodenních problémů a to vše pomáhá k duševní hygieně,“ doplňuje Petr Hudlička, ředitel Fokusu Praha.

Česká asociace streetwork se na svých facebookových stránkách přidává k této kampani, kterou v rámci Světového dne duševního zdraví ENALMH připravil. Přidat se můžete i Vy sdílením videí (videa jsou k dispozici v češtině na Youtube Fokusu Praha). Originální materiály s popisy a podklady v angličtině najdete ZDE.

Zdroj: Fokus Praha

Tagy