Nebylo nic nalezeno.

Týden klubů 2018

Startuje Týden nízkoprahových klubů pro teenagery

Jak fungují nízkoprahové kluby, chce veřejnosti představit celorepubliková kampaň Týden nízkoprahových klubů, která poběží od 24. do 30. září po celém Česku. Letos již po dvanácté ji pořádají ve spolupráci s Českou asociací streetwork.

Více než šest desítek nízkoprahových zařízení pro děti a mládež se otevře široké veřejnosti. Rodiče mohou využít i bezplatné poradenství a ptát se na otázky týkající se problémů spojených s dospíváním jejich dětí - od užívání drog přes záškoláctví, sprejerství, vandalismus až po útěky z domova apod. Každý rok se v problémech ocitá až několik desítek tisíc dětí a mladých lidí. Odborní pracovníci teenagerům pomáhají nezabíjet čas, řeší s nimi problémy spojené s dospíváním, vztahy v rodině i školní neúspěchy.

Kluby vznikají v malých i velkých městech, ve vyloučených lokalitách nebo tam, kde se mládež schází. Mohou mít i podobu pojízdného autobusu či maringotky umístěné například v blízkosti školy či sportovního hřiště. Terénní sociální pracovníci neboli streetworkeři, nepůsobí pouze v nízkoprahových klubech, ale mladé aktivně vyhledávají - nejčastěji jde o parky, hřiště i obchodní centra.

Nízkoprahových klubů je v ČR podle České asociace streetwork celkem 237. V těchto službách, které jsou klasickou registrovanou sociální službou, působí v celé zemi odhadem pouze 900 pracovníků. Veškeré služby jsou klientům poskytovány zdarma. Financování je zajištěné z krajských a evropských dotačních programů, stabilní podpora těchto služeb nicméně podle Asociace stále chybí.

Tagy

Přílohy