Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto

Streetworkeři pracují za méně než 20 tisíc korun měsíčně. Kvalitní lidé odchází z oboru

Česká asociace streetwork pořádá v Praze na Novotného lávce 21. a 22. června 2018 oborovou konferenci na téma „Nízké platy pracovníků nízkoprahových a terénních služeb“. Toto téma bylo otevřeno na základě reálně hrozícího nedostatku kvalitních lidí v tomto oboru.

Sociální pracovníci musí podle zákona o sociálních službách splňovat  přísné kvalifikační požadavky. Více jak polovina streetworkerů sdružených pod asociací má vysokoškolské vzdělání v oborech jako sociální práce, sociální pedagogika nebo psychologie. Přesto jejich plat nepřesáhne dvacet tisíc korun měsíčně, ani ve větších městech, kde je jejich práce paradoxně nejvíce potřeba.

Na konferenci vystoupí k tomuto tématu mimo jiné také zahraniční odborníci, například Stefan Schützler z berlínské organizace Gangaway, který se specializuje na problematiku radikalizace u dnešní mládeže. Konferenci zahájí socioložka Jiřina Šiklová, přičemž účast přislíbili i zástupci rezortu práce a sociálních věcí.

Metoda práce streetworku se v České republice začala rozšiřovat hned po revoluci. Streetworkeři sami vyhledávají své klienty na veřejných i méně dostupných místech a pomáhají jim řešit jejich nepříznivou životní situaci.

Tagy

Přílohy