Nebylo nic nalezeno.

Ilustrační foto

Senioři se propadají do stále větší chudoby, na vině jsou exekuce

Až sto dvacet tisíc Čechů nad 60 let je pod tíhou exekuce. Z toho téměř čtyřicet procent čelí třem a více exekucím, desetina pak dokonce deseti a více. Početná je rovněž skupina lidí v předdůchodovém věku, která se potýká s nezvladatelnými dluhy. V uplynulém roce bylo exekuční řízení vedeno proti 167 tisícům lidí ve věku 50-60 let.

Při odchodu do důchodu se ekonomická situace u dlužníka, na kterého je uvalena byť jen jedna exekuce, výrazně zhoršuje. S průměrným důchodem mu po srážkách zůstane necelých 9 tisíc korun. Řada seniorů má ovšem mnohem nižší důchod a musí vyjít třeba i jen s 6 tisíci korunami na měsíc. Česko má navíc v porovnání s průměrem Evropské unie velmi rychle rostoucí mandatorní výdaje. Vysoké náklady za bydlení, základní potraviny a léky nejvíce dopadají na jednočlenné domácnosti, vedle rodičů samoživitelů právě také na seniory, kteří zůstali sami.

Zásadní problém bude podle odborníků do budoucna představovat také věková skupina dlužníků, kterou důchod v nejbližších letech teprve čeká. „S ohledem na předluženost generace dnešních čtyřicátníků a padesátníků by se stát měl na řešení tohoto problému začít připravovat už nyní. Určitou nadějí pro dnešní i budoucí seniory by mohlo být aktuálně diskutované odstranění bariér vstupu do osobního bankrotu a zkrácení doby oddlužení na 3 roky po vzoru členských zemí EU,” uzavírá Radek Hábl.

Tagy

Přílohy