Nebylo nic nalezeno.

Foto © Ondřej Ferdan

Ohlédnutí za konferencí Terénní a nízkoprahové programy 2018 - SPOLUPRACUJEME

Reportáž Lenky Čuprové z letošní velké oborové konference ČAS

Každý rok se najde pár událostí, které jsou pro člověka zásadní, na které se těší a ke kterým upíná svůj vnitřní zrak, když se každodenní život zdá k nevydržení. Pro někoho to může být dovolená, narozeniny, fesťáky, svatba, vánoce, jakýkoliv státní svátek, který padne na pracovní den nebo třeba nové Star Wars. A pro nás je to konference terénních a nízkoprahových programů pořádaná Českou asociací streetwork. Dlouho jsem přemýšlela o tom, jak vám přiblížit průběh 9. ročníku konference. Od začátku jsem věděla, že není možné rozebírat jednotlivé příspěvky. Hlavním důvodem je, že brzy budete mít k dispozici sborník, který bude určitě obsáhlejší než mé kusé záznamy. Neméně důležitým důvodem je, že není v lidských silách shlédnout všechny příspěvky, což jsem si uvědomila hned po nastudování anotací a upadla jsem do deprese. Zvítězil tedy přístup “jasně, stručně a výstižně”.

Na konferenci jsem byla naposledy v roce 2014 a byla jsem ráda, že se po letech můžu zase zúčastnit. Dokonce jsem se vracela i na stejné místo, na Novotného Lávku, což znamená, že krom dvoudenního nabitého programu vám kolegové, co zůstali doma, můžou závidět i výhled z okna. Ideální instagramový výhled na Karlák. První den začal pěkně svižně a zahájila ho úvodním slovem Martina Zikmundová, ředitelka ČAS, společně s živoucí legendou sociální práce Jiřinou Šiklovou a jak se dalo očekávat, mělo to říz. Od té chvíle se masy lidí přelévaly z jednoho sálu do druhého. Přednášky a workshopy se odehrávaly ve třech místnostech rozmístěných ve třech různých patrech. Schody by možná někoho mohly odradit, ale mohu potvrdit, že workshopová místnost ve čtverce nedostatkem určitě netrpěla. Co naopak mohlo stáhnout i nejzarputilejšího posluchače, byly kuloární debaty, které se již tradičně staly plnohodnotným vedlejším programem.

Společným jmenovatelem konference byla SPOLUPRÁCE, ale příspěvky se pohybovaly v širokém spektru od NZDM, přes služby pro drogově závislé, osoby bez domova až po prezentaci výsledků několikateletých výzkumů. Ať už jste se rozhodli jít na Rodinné konference, Využití prvků Pesso Boyden, Technologické inovácie v streetworku, Fotbal pro rozvoj, “Být součástí, nejen stánkem”, Práce s mladými uprchlíky v klubu v Hamburku, Spolupráce HR programů a lékáren, Storry telling, Zábavně-motivační akce, Do the rights have right? nebo cokoliv dalšího, tak jste neudělali chybu. A pokud to nesedělo vašim představám? Vždycky je prostor se přemístit a zkusit nasát info někde jinde. Co považuji za velké plus je možnost se v průběhu dne pobavit i se zahraničními lektory. Pěkně bez stresu, protože Tania de St Croix se svojí překvapivě srozumitelnou britskou angličtinou tu vaši vždycky pochválila, a Stefan Schützler s vámi na afterpárty u piva ochotně vymýšlel prezidentskou kampaň. Vlastně vy jste mu ochotně vymýšleli jeho prezidentskou kampaň.

A jaká byla ta slavná afterpárty? Nebudeme trhat tradiční linku. Když afterpárty, tak Rock Café. První část večera byla věnována vyhlášení vítězů ČASované boty za rok 2017. Nejde nezmínit, že už nominační medailonky vzbudily bujaré veselí, protože jejich prezentace v podání moderátora Justina Svobody byla naprosto famózní. A co se týče výsledků, už se k vám určitě doneslo, že Pracovníkem roku je Zuzana Šťastná z Ratolesti Brno a Tým roku je PARTYHARMreduction – Program No Biohazard z Progressive o.p.s. Botu pro pracovníka roku předávala Saša Uhlová. Zuzka využila pokročilého stádia těhotenství jako výmluvy, proč se s “cenou” nemůže tahat, což ocenil především její tým, který ji potom musel dopravit až do Brna. Botu Týmu roku 2017 předávali dokonce všichni, i předchozí, předsedové a předsedkyně ČAS. Příjemný proslov Saši a pragmatickou historku Jindřicha Racka si pusťte, protože pokud někdy pochybujete o smyslu vaší práce, tak tato dvě videa vám víru vrátí. Po vyhlášení nastoupila skupina Svěží zelenina a rozdivočila publikum tak, že je nechtělo pustit z pódia. Jediným zklámáním je, že jsem je nenašla na Spotify. Zbytek večera už se každý bavil dle své momentální nálady a potřeby, takže z oficiálních záznamů už nebude ani obraz ani zvuk.

Saša Uhová při předávání ČASované boty, kterou v kategorii Osobnost roku 2017 získala Zuzana Šťastná, Ratolest Brno

Jindřich Racek při pedávání ČASované boty, kterou v kategorii Zařízení/tým roku 2017 - Cena Bohemia Energy získali PARTYHARMreduction, program No Biohazard, Progressive o.p.s.

Druhý den by sice nabitý, ale pravdou je, že už to bylo ve znamení trošku rozvláčnějšího tempa. Tedy kromě workshopu Bojovníci v nás. O ten byl takový zájem, že se do místnosti pro 20 lidí narvalo minimálně 40 osob, což takhle po večírku je vždycky radost. Pokud jste konferenci letos nestihli, nebo jste na ní ještě nikdy nebyli, tak vám můžu říct, že byste to příští rok měli zkusit, protože tam potkáte spoustu známých lidí, seznámíte se s pár novými, dozvíte se kopu zajímavých informací, zapojíte se do debat a diskuzí, pracovních kruhů a neformálních rozhovorů. A pokud budete mít štěstí, tak se třeba dozvíte, jako já letos, že cizí lidé, kteří se na osazenstvo konference tvářili, jako kdyby můj otec vlezl omylem na Hell párty, si myslí, že  zkratka MPSV znamená Ministerstvo průmyslu a sociálních věcí.

Konference v datech:

  • příprava zabrala přibližně 50 plných dnů 5 lidem realizačního týmu
  • na hladkém průběhu se podílelo 12 dobrovolníků a 2 tlumočníci
  • zaregistrovalo se 270 účastníků z toho 80 lektorů
  • 7 lektorů bylo ze zahraničí  
  • v programu bylo na 50 našlapaných přednášek a workshopů
  • během konference se vypily 4 kg kávy a padlo 20 litrů mléka
  • rozkrájelo se a snědlo 40 vánoček
  • na afterpárty se sešlo asi 100 lidí a byly předány 2 ČASované boty

autorka: Lenka Čuprová