Nebylo nic nalezeno.

Foto: DofE

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu podporuje všechny bez rozdílu!

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je program cílící na mladé lidi ve věku 14-24 let, který si klade za cíl rozvoj osobnosti a charakteru účastníků bez ohledu na sociální původ či fyzický stav. Posláním tohoto programu je v mladých lidech probouzet a posilovat kreativitu, odolnost a v neposlední řadě také sebedůvěru.

Program Mezinárodní cena vévody z Edinburgu, zkráceně DofE, je program s bohatou historií - v roce 1956 byl založen Princem Philipem a je dlouhodobě podporovaný britskou královskou rodinou. Postupně se do programu zapojilo přes 140 zemí světa a počet absolventů již překročil jeden milion. V České republice se ho momentálně účastní na 3 000 studentů, kteří na plnění svých cílů pracují prostřednictvím místních center, kterých je nyní v České republice více jak 170. Funkci těchto místních center plní mimo základní, střední a vysoké školy také instituce, jako jsou dětské domovy či domovy dětí a mládeže a výchovné ústavy.  

Plnění výše zmíněných cílů se vztahuje ke čtyřem provázaným oblastem, jimiž jsou rozvoj talentu, sport, dobrovolnictví a dobrodružná expedice. Jak už bylo v úvodu zmíněno, program není omezující fyzickou kondicí či sociálním zázemím a je konstruován tak, aby si každý účastník stanovil své vlastní cíle, které jsou pro něj dosažitelné - a zároveň motivující. Program má několik úrovní (bronzová, stříbrná, zlatá) s odlišnou obtížností, a tak si účastník sám volí, která úroveň je pro něj zajímavější výzvou.

Jeden z absolventů programu, Lukáš Kotlár, šéfredaktor časopisu Zámeček, popisuje svou zkušenost takto: „Nedokážu si představit svůj život bez hudby, sportu a médií. V DofE jsem se mohl věnovat všemu, co mě bavilo a navíc za to získat ocenění. Pocházím z dětského domova a DofE se stalo nedílnou součástí mého života, takovou mojí zvláštní rodinou, se kterou žiji již od svých 14 let.“ Důkazem toho, že cíle mohou být různé, je například také absolventka zlaté úrovně programu Kamila Otrubová, která v rámci plnění sportovní aktivity pokořila nejvyšší horu Kavkazu a Ruska, Elbrus s nadmořskou výškou 5 642 metrů.

Program je v České republice podporován řadou osobností – mezi nejvýznamnější patrony patří třeba Marek Eben, Dan Přibáň, Lejla Abbasová nebo Klára Nademlýnská, které se v prosinci minulého roku zúčastnily slavnostních předávání DofE certifikátů v Českém muzeu hudby a Knihovně Václava Havla. K neméně důležitým podporovatelům patří i firmy, které podporují Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu jak z hlediska mentoringu a know-how, tak i formou finanční podpory. Na konci minulého roku se do této formy podpory zapojila například Nadace Kooperativy, dlouhodobě pak DofE spolupracuje například s Innogy nebo EPH.

V roce 2017 se česká kancelář rozhodla uspořádat událost nejen pro své účastníky, ale i pro širokou veřejnost – Zažij DofE. Z důvodu velkého úspěchu akce se letos bude konat hned dvakrát – jednou v Praze, jednou v Ostravě. Je určena všem mladým lidem a můžou se tak zde setkat stávající účastníci, absolventi nebo také nový zájemci o program.  Akce jsou zdarma a nabízí bohatý výběr workshopů a doprovodný program. Zažij DofE v Ostravě se bude konat 25. dubna ve Starých koupelnách dolu Hlubina a pražské Zažij DofE bude následovat 10. května v Tiskárně na vzduchu.

Pro více informací navštivte naše webové stránky (www.dofe.cz) a facebook či instagram