Nebylo nic nalezeno.

Rozhovor s Hany Hajduchovou

Hany Hajduchová pracuje v Kontaktním centru s terénním programem OCH Břeclav od roku 2000, v oboru je bezmála 13 let. Požádali jsme ji o rozhovor o jejích začátcích a zkušenostech s oborem.

Hany Hajduchová pracuje v Kontaktním centru s terénním programem OCH Břeclav od roku 2000. Požádali jsme ji o rozhovor.

Jak jsi se dostala k práci v oboru?

 Na střední jsem dělala peer program, hodně mě to bavilo a nadchlo. Po střední jsem šla během roku na centrum primární prevence v Hodoníně, v té době to bylo něco jako nízkoprah a byl u toho i street. Neměli lidi, tak jsem pracovala na půl v primárce a na půl na streetu než dostali budovu. A s roční přestávkou jsem v oboru už cca 13 let.

Jaké byly začátky v terénu a v káčku?

Terén byl hodně těžký. Neměli jsme zázemí. Jednu místnost, kde byl sklad materiálu a kontejner a místo na batohy. Nic víc. Klientů bylo mraky a nás málo a hlavně materiálu málo. Když se podařilo od města získat do nájmu budovu, bylo to lepší, ale jen co se týče terénu. Měli jsme si, kde odpočinout, člověk si mohl v klidu dát jídlo. Ale Káčko jako samotné moc nefungovalo. Dlouho trvalo než se odhodlal někdo přijít, bylo to čekání na Godota :)

Jaká jsou specifika užívání drog na Jižní Moravě? Proč dávají lidé z Moravy přednost stimulantům před opioidy?

Pervitin u nás má tradici už mnoho let a ve své nejlepší době se jih Moravy řadil hned za Prahu a Brno. Určitě je to strategické místo u hranic, dostupnost léků, z kterých se pervitin vyrábí, cena pervitinu. Většina měst má velkou nezaměstnanost, po revoluci se zavřelo hromada fabrik a lidi nevěděli, co se sebou. Nepotřebují útlum, ale něco dělat :)

Jaký máš vztah k drogám Ty?

Jsem nekuřák, občas alkohol. Marihuana mi vadí. Důsledky, které jsou spojené i s občasným užíváním marihuany jsou asi to největší, co mi říká ne - výpadky paměti, deprese, úzkost, flashback, změna chování a osobnosti u člověka, nepřirozený smích a samozřejmě prokazatelnost při řízení auta. A pak nechápu lidi, kteří se musí zkouřit jen proto, aby byla zábava. Napadá mě tisíc věci, které se dají dělat než tohle :)

Potkala si se s destruktivnějšími způsoby užívání drog ve svém okolí?

Ano, nebyl na to moc pěkný pohled a občas si na to vzpomenu a i po těch letech se mi zvedne kufr. I když co jsou destruktivní způsoby, to je relativní.

Je něco, co Ti v rámci oborové spolupráce chybí?

Těžko říct, za tu dobu se člověk naučí pracovat s málem, co má. Určitě chci poděkovat za Letní školu Harm reduction, nejen kvůli osvěžení si některých informací, ale pro nové kolegy, co začínají je to skvělé a doporučuju.za nás tohle nebylo :) co chybí? Nám v Břeclavi chybí nízkoprah :) Obecně se podle mě špatně pracuje s bezdomovci, kteří se v krátké době stávají našimi uživateli. určitě chybí jistota při dotacích :) o tom už se vypráví legendy :D

Uživatelé drog jsou často ve fázi, kdy o změně neuvažují, nebo uvažují jen málo. Není to na práci s nimi deprivující?

Neřekla bych, že deprivující, je to o tom jak si to každý pracovník nastaví. Co si z jeho příběhu vezmu, jestli je to pro mě výzva mu pomoci a jestli vím, co je jeho zakázka. Je to jejich rozhodnutí, jejich volba.

Jsi v oboru skoro 15 let. Baví tě to? Co Tě nabíjí a co Ti bere energii?

Musím říct, že mě to stále baví a posouvá dál. Nabíjí mě samotná práce s klienty a občasné výzvy v přímé práci s nimi. Pořád mám hromadu nápadu, co by se dalo dělat a jak posunout i služby na káčku či v terénu. Energii dobíjím vším pro co mě osloví, cokoli co mě zaujme :) samozřejmě rodina, přátele, příroda, jídlo :)

Bráníš se vyhoření cestováním? Děláš průvodkyni outdoorových zájezdů...

Nejen, ale spojím příjemné s užitečným. Posouvá mi to hranice v trpělivosti a pevné vůli podobně jako s klienty.

Stalo se Ti, že se klient, který už byl daleko, vrátil zase do původní nepříznivé situace. Jak jsi to nesla?

Ano, stalo. Některým se se mnou těžko mluvilo, vnímali to jako selhání mé důvěry. Pro jiné to bylo v pohodě, protože věděli, že je neodsuzuji a pracovali jsme na tom, kde se stalo to zásadní, že se opět vrátili k užívání.

Co se Ti osvědčilo při práci s klienty?

Přímost, humor, malé cíle, slova díky a prosím.

Díky
Aleš Herzog, www.individualniplanovani.cz